De hardheid van het, door uw drinkwaterbedrijf, aangevoerde kraanwater in de gemeente Mook en Middelaar is ten minste 7,34 Duitse graden. De waterhardheid zal mogelijk voor iedere woonkern beduidend uiteenlopen of zelfs veranderen na enige tijd.
Mook en Middelaar is een zeer kleine gemeente met 4 steden, dorpen en buurtschappen. Mook en Middelaar maakt deel uit van de provincie Limburg.
Verder op deze pagina ziet u een index met woonplaatsen in Mook en Middelaar om de waterhardheid ter plekke te meten.
Één graad Duitse hardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
De meest omvangrijke plaats in Mook en Middelaar is Molenhoek met in totaal 3.665 bewoners. De hardheid daar is door de bank genomen 7,34 dH. Dan komt Mook met het aantal van 2.975 bewoners. De waterhardheid daar is gemiddeld 7,34 dH. De top drie wordt voltallig door Middelaar met 860 inwoners en een waterhardheid van 7,34 dH.
De minst omvangrijke plaats is Plasmolen met het aantal van 320 burgers. Hier is de waterhardheid door de bank genomen 7,34 dH.
Waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is een redelijk persoonlijke waardering. Het staat vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH*.
* Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in deze bepaalde eenheid.