Hard water is water dat veel kalk (calcium & magnesium) bevat. In Nederland wordt verreweg het meeste drinkwater uit de bodem gewonnen. In de Nederlandse bodem zitten diverse kalklagen, in het verleden lag Nederland in de zee en vooral de afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de bodem ook nu nog rijk is aan kalk. Dat heeft gevolgen voor de samenstelling van het water dat eruit gewonnen wordt.
Op zich is er niets mis met kalk in water, want bomen, planten en dieren hebben er geen last van. Zodra het water echter wordt gezuiverd tot leidingwater en bij u uit de kraan komt worden de gevolgen van hard water snel zichtbaar: kalkaanslag op de kraan, op de douchetegels en in diverse watergebruikende apparatuur, met alle verdere negatieve gevolgen van dien.
Zodra het water gezuiverd wordt door ontharding van water, wordt er gesproken van zacht water. Op deze website vindt u verdere informatie over hard water, de waterhardheid in uw woonplaats en uiteraard zullen we uitleggen wat er tegen hard water te doen is. Ga hier terug naar de hoofdpagina om meer te lezen over hard en zacht water.