Een hoge waterhardheid resulteert voor de meeste Nederlandse huishoudens in een repeterend probleem aangezien de kalkaanslag die gevormd wordt door de harde deeltjes in het kalkhoudende water steeds opnieuw verwijderd moeten worden van kranen, douchewanden, auto’s, en wastafels, maar ook uit waterkokers, koffiezetters, wasmachines, hogedrukreinigers en wat dies meer zij.
Het verwijderen van kalkaanslag heeft een esthetisch doel maar soms is het verwijderen van kalkaanslag-vormende deeltjes een stuk serieuzer als het gaat om problemen met watergebruikende apparatuur, een hoge energierekening of een extreem droge huid. Omdat tijd een overduidelijke factor is bij de vorming van kalkaanslag is er geen seconde te verliezen. Hier lees je hoe je hardnekkige kalkaanslag verwijdert…
Het schoonmaken van de badkamer, keuken en toilet draait vooral om het verwijderen van kalkaanslag. Bij iedere druppel water vormt zich een nieuw kalklaagje op de kranen, tegels, douchekop, douchewand, douchedeur en in de toiletpot. Met name de kalkaanslag op glas en chroom is storend omdat het dunste laagje kalk hier al snel zichtbaar wordt. Maar ook op de badkamertegels en in de toiletpot vormt zich na verloop van tijd een lelijke geelwitte kalklaag.
Een bijkomend probleem van hard (kalkrijk) water is dat zeep en shampoo er slecht in oplossen. Pas nadat deze zogenaamde detergenten zich aan alle calcium- en magnesiumdeeltjes hebben gebonden, kan het daadwerkelijke wassen van de huid en het haar beginnen. De verbinding van de zeep en kalk slaat vaak neer op de douchewand, tegels en het doucheputje, wat weer een vieze geelgrijze aanslag tot gevolg heeft.
Kalkaanslag heeft ook een grote invloed op hygiëne. Het vormt namelijk een poreus oppervlak waar snel een biofilm van bacteriën en schimmels ontstaat.
Badkamertegels kun je schoonmaken en ontkalken kan met dure antikalk middelen zoals Calgon, Antikalk, HG, Cilit bang, maar ook met schoonmaakazijn. Het nadeel van agressieve en vooral zure antikalk middelen is dat ze de tegels, voegen en het chroom langzaam steeds verder aantasten. Uiteindelijk kan het er toe leiden dat de tegels zelfs loskomen van de wand. Kranen worden na verloop van tijd dof en lelijk.
Kranen en douchekoppen zul je moeten ontkalken als je er zeker van wilt zijn dat ze hun doorstroom behouden. Om een kraan of een douchekop van binnen te ontkalken blijft lastig. In sommige gevallen is het nodig om ze te demonteren.
Ontkalken van apparatuur is misschien nog wel de meest uitdagende klus. Kalkaanslag voorkomen in de wasmachine en vaatwasser kan door een waterverzachter (vaak is dit een zout) aan het wasprogramma toe te voegen. Met name in gebieden met gemiddeld tot hard water wordt dit aanbevolen.
Het voorkomen van kalkaanslag in een kokend-water-kraan zoals quooker Daalderop, of Grohe is ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Kalk verwijderen uit een koffiezetapparaat of een barista-waardige espressomachine of een vol-automatische Jura kan door speciale tabletten die de kalk in de boiler en de leidingen moet oplossen. Voor stoomovens van Gaggenau en Miele hetzelfde devies.
Maar, hoe ontkalk je apparaten zoals een hogedrukreiniger, of een stoomapparaat of strijkijzer?
Dit artikel zal gaandeweg steeds verder worden uitgebreid met schoonmaaktips, informatie en achtergrond-artikelen. Heeft u een handige schoonmaaktip? Laat het ons weten!