De minimale waterhardheid van het drinkwater in Aagtekerke is 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Aagtekerke is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Aagtekerke biedt plaats aan 1.530 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Aagtekerke is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.
De ervaring van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douche dulden.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Aagtekerke**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aagtekerke is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.