Waterhardheid Aalst (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Aalst heeft een waterhardheid van 6,22 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Aalst is een kleine woonplaats met 2.060 inwonenden. Aalst hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zaltbommel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Aalst

U kunt een hardheid van 6,22 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,22 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Aalst waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,22 dH in Aalst**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Aalst

Rekensom voor 6,22 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Aalst?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Aalst is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,22 naar 0 Duitse graden te reduceren.