De minimale hardheid van het water in Aarlanderveen is ongeveer 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Aarlanderveen is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Aarlanderveen is een kleine woonplaats met 1.185 inwoners. Aarlanderveen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.
De waarneming van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en dus het boenen van de kranen dulden.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Aarlanderveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Aarlanderveen is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.