4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Abbenbroek. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Abbenbroek is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Abbenbroek is een erg kleine woonplaats met 1.270 inwonenden. Abbenbroek hoort bij de gemeente Nissewaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.
De betekenis van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Abbenbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ervaart zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbenbroek is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.