6,30 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Achlum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.
Achlum biedt plaats aan 625 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Achlum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Franekeradeel.
De ervaring van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,30 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de kranen dulden.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 6,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,30 Duitse graden in Achlum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 6,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Achlum is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,30 naar 0 dH te reduceren.