Het drinkwater in Achterveld kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 5,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Achterveld is 6,80 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Achterveld biedt plaats aan 130 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Achterveld hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.
De indruk van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,90 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 5,90 dH in Achterveld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 5,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Achterveld is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.