7,30 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Afferden (Offere). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.
Afferden is een kleine woonplaats met 1.665 inwonenden. Afferden maakt deel uit van de gemeente Druten. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
De perceptie van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douche dulden.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,30 Duitse graden in Afferden**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Afferden is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 dH terug te brengen.