Het leidingwater in Akkrum kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,70 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Akkrum biedt plaats aan 3.440 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Akkrum bevindt zich in de gemeente Heerenveen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Iemand kan een hardheid van 6,70 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,70 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,70 dH in Akkrum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.
Becijfering voor 6,70 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Akkrum is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,70 naar 0 dH te reduceren.