De minimale waterhardheid van het leidingwater in Alblasserdam is ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Alblasserdam is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Alblasserdam biedt plaats aan 19.645 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Alblasserdam is onderdeel van de gemeente Alblasserdam. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Alblasserdam**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Alblasserdam is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.