De waterhardheid van het kraanwater in Alem ligt rond de 6,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.
Alem is een kleine woonplaats met 620 inwonenden. Alem ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Maasdriel.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,50 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,50 Duitse graden in Alem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Alem is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,50 naar 0 dH te verminderen.