Het drinkwater in Allingawier heeft een waterhardheid van ongeveer 8,00 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkvormende deeltjes.
Allingawier telt 85 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Allingawier is onderdeel van de gemeente Súdwest-Fryslân. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 8,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 8,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 8,00 Duitse graden in Allingawier**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 8,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Allingawier is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 8,00 naar 0 dH terug te dringen.