De hardheid van het water in Alphen ligt in de buurt van 7,50 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Alphen biedt plaats aan 1.665 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Alphen bevindt zich in de gemeente West Maas en Waal. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De indruk van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Alphen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Alphen is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,50 naar 0 dH te verminderen.