Het water in Amsterdam kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Amsterdam is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Amsterdam hoort bij de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer grootschalige woonplaats met 799.235 inwonenden. Amsterdam maakt deel uit van de gemeente Amsterdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
U kunt een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Amsterdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Amsterdam is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.