Het kraanwater in Annerveenschekanaal heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Annerveenschekanaal is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Annerveenschekanaal telt 425 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Annerveenschekanaal hoort bij de gemeente Aa en Hunze. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.
Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Annerveenschekanaal**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Annerveenschekanaal is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,38 naar 0 dH te reduceren.