De minimale hardheid van het water in Appingedam is om en nabij de 6,20 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Appingedam is 12,50 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Appingedam is een naar verhouding kleine woonplaats met 12.050 inwonenden. Appingedam hoort bij de gemeente Appingedam. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
Mensen kunnen een waterhardheid van 6,20 dH "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water van 6,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,20 Duitse graden in Appingedam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,20 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Appingedam is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 dH te verminderen.