Waterhardheid Arum (Súdwest-Fryslân)

Zacht
0
6,30
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Arum heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,30 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Arum is 8,00 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Arum telt 1.110 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Arum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Súdwest-Fryslân.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Arum

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,30 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 6,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Arum waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,30 dH in Arum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Arum

Berekening voor 6,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Arum?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Arum is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.