9,30 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Augsbuurt. Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Augsbuurt biedt plaats aan 70 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Augsbuurt is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.
De beleving van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,30 dH "OK" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 9,30 dH in Augsbuurt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Augsbuurt is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 9,30 naar 0 dH te verminderen.