6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Axel. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Axel is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Axel is een kleine woonplaats met 7.920 inwonenden. Axel bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.
De indruk van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en dus het schrobben van de kranen aanvaarden.
Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Axel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Axel is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.