5,50 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Azewijn. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.
Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Azewijn is 10,80 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Azewijn biedt plaats aan 755 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Azewijn hoort bij de gemeente Montferland. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan hardheid van 5,50 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 5,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,50 dH in Azewijn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 5,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.
Een ieder beleeft kalkvrij kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Azewijn is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 5,50 naar 0 dH te reduceren.