Het leidingwater in Baaiduinen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Baaiduinen is 7,30 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Baaiduinen is een kleine woonplaats met 120 inwoners. Baaiduinen bevindt zich in de gemeente Terschelling. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De betekenis van een bepaalde hardheid is zeer persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,00 Duitse graden in Baaiduinen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.
Onthard leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Baaiduinen is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,00 naar 0 dH terug te brengen.