7,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Balgoij. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Balgoij telt 705 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Balgoij hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Wijchen.
De perceptie van een bepaalde waterhardheid is zeer persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de badkamer accepteren.
Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 7,50 Duitse graden in Balgoij**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Iedereen ervaart volledig zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Balgoij is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH te verminderen.