7,20 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Barchem. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Barchem is een kleine woonplaats met 1.800 inwoners. Barchem ligt in de gemeente Lochem. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De perceptie van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 7,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand accepteren.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 7,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,20 Duitse graden in Barchem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.
Becijfering voor 7,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Barchem is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,20 naar 0 Duitse graden terug te dringen.