7,30 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Bathmen. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.
Bathmen is een kleine woonplaats met 5.615 inwonenden. Bathmen maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Deventer.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,30 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,30 Duitse graden in Bathmen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,30 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bathmen is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.