7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Beers. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Beers is een erg kleine woonplaats met 1.720 inwonenden. Beers bevindt zich in de gemeente Cuijk. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Beers**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Beers is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.