De waterhardheid van het leidingwater in Beesd is om en nabij de 7,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.
Beesd biedt plaats aan 3.490 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Beesd hoort bij de gemeente Geldermalsen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 dH in Beesd**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 7,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beesd is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,00 naar 0 dH terug te dringen.