7,30 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Belt-Schutsloot minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Belt-Schutsloot is 8,10 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Belt-Schutsloot telt 560 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Belt-Schutsloot is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.
De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de kranen accepteren.
Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,30 dH in Belt-Schutsloot**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.
Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Belt-Schutsloot is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,30 naar 0 dH terug te brengen.