8,30 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Beltrum. Dit noemen we behoorlijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.
Beltrum is een zeer kleine woonplaats met 2.890 inwonenden. Beltrum bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Berkelland.
U kunt een hardheid van 8,30 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 8,30 dH in Beltrum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 8,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beltrum is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 8,30 naar 0 dH terug te brengen.