Het water in Beneden-Leeuwen heeft een waterhardheid van om en nabij 7,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.
Beneden-Leeuwen is een erg kleine woonplaats met 6.090 inwoners. Beneden-Leeuwen hoort bij de gemeente West Maas en Waal. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
Iemand kan waterhardheid van 7,30 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,30 dH in Beneden-Leeuwen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 7,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.
Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Beneden-Leeuwen is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.