De waterhardheid van het leidingwater in Benschop bedraagt ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.
Benschop is een kleine woonplaats met 3.375 inwonenden. Benschop ligt in de gemeente Lopik. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.
Iemand kan hardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Benschop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,60 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen beleeft zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Benschop is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.