7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Beringe. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Beringe is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Beringe is een kleine woonplaats met 2.115 inwoners. Beringe ligt in de gemeente Peel en Maas. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
Men kan hardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Beringe**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beringe is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH te reduceren.