Waterhardheid Berlicum (Sint-Michielsgestel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,23
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,23 dH. Zo hard is het kraanwater in Berlicum. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,57 kilogram kalkdeeltjes.

Berlicum is een kleine woonplaats met 9.730 inwoners. Berlicum is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Sint-Michielsgestel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Berlicum

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 9,23 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 9,23 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Berlicum waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,23 dH in Berlicum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Berlicum

Calculatie voor 9,23 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,23 dH x 180m3 = 29,57 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Berlicum?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Berlicum is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 9,23 naar 0 Duitse graden terug te dringen.