De hardheid van het kraanwater in Beusichem ligt in de buurt van de 11,30 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 11,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,21 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Beusichem telt 3.090 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Beusichem is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.
U kunt een waterhardheid van 11,30 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 11,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 11,30 dH in Beusichem**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 11,30 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,30 dH x 180m3 = 36,21 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beusichem is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 11,30 naar 0 Duitse graden terug te dringen.