Waterhardheid Beverwijk (Beverwijk)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Beverwijk heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Beverwijk is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Beverwijk telt 37.945 inwoners. Het is een middelgrote woonplaats. Beverwijk hoort bij de gemeente Beverwijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Beverwijk

De waarneming van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Beverwijk waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Beverwijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Beverwijk

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Beverwijk?

Een ieder ondervindt zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beverwijk is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.