Waterhardheid Blaricum (Blaricum)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Blaricum heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Blaricum is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Blaricum is een kleine woonplaats met 9.110 inwonenden. Blaricum is onderdeel van de gemeente Blaricum. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Blaricum

De perceptie van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Blaricum waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Blaricum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Blaricum

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Blaricum?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Blaricum is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.