Het kraanwater in Blauwestad kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 12,50 dH. Dit is behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Blauwestad telt 400 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Blauwestad maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.
De ervaring van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 12,50 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen dulden.
Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Blauwestad**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Blauwestad is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.