De hardheid van het water in Blijham ligt in de buurt van de 12,50 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Blijham is een kleine woonplaats met 2.710 inwoners. Blijham bevindt zich in de gemeente Bellingwedde. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
De waarneming van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 12,50 dH in Blijham**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Blijham is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.