9,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Boerakker. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Boerakker telt 630 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Boerakker ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Marum.
De beleving van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand accepteren.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 9,00 Duitse graden in Boerakker**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.
Het staat vast dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.
Rekensom voor 9,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt het meest voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Boerakker is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,00 naar 0 dH te reduceren.