6,70 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Bontebok. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Bontebok is 6,90 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Bontebok biedt plaats aan 430 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Bontebok bevindt zich in de gemeente Heerenveen. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Men kan waterhardheid van 6,70 Duitse graden "prima" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 6,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,70 dH in Bontebok**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 6,70 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bontebok is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,70 naar 0 dH terug te brengen.