7,60 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Boschoord. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.
Boschoord telt 220 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Boschoord ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.
De indruk van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,60 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schrobben van de douche aanvaarden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Boschoord**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Boschoord is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.