9,50 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Brantgum. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Brantgum is een zeer kleine woonplaats met 230 inwonenden. Brantgum bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dongeradeel.
De beleving van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de douche aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 9,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 9,50 Duitse graden in Brantgum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 9,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Brantgum is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.