9,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Briltil. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Briltil is een erg kleine woonplaats met 440 inwoners. Briltil is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.
Men kan een waterhardheid van 9,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 Duitse graden in Briltil**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Briltil is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 9,00 naar 0 dH te reduceren.