Waterhardheid Bruchem (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Bruchem ligt in de buurt van 6,22 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Bruchem is 6,90 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Bruchem telt 1.665 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Bruchem is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zaltbommel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Bruchem

De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,22 dH "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,22 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Bruchem objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,22 dH in Bruchem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bruchem

Berekening voor 6,22 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bruchem?

Iedereen ondervindt onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bruchem is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,22 naar 0 Duitse graden te reduceren.