De waterhardheid van het water in Brummen bedraagt ongeveer 5,90 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk per m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.
Brummen biedt plaats aan 8.590 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Brummen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Brummen.
De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 5,90 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchewand aanvaarden.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 5,90 Duitse graden in Brummen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.
Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Brummen is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.