11,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Buren. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 11,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 35,24 kilogram kalk.
Buren is een zeer kleine woonplaats met 2.705 inwoners. Buren hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.
De ervaring van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 11,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 11,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 11,00 Duitse graden in Buren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 11,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,00 dH x 180m3 = 35,24 kilogram kalk.
Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Buren is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 11,00 naar 0 dH terug te dringen.