Het water in Coevorden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Coevorden is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Coevorden biedt plaats aan 15.730 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Coevorden bevindt zich in de gemeente Coevorden. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.
De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Coevorden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Coevorden is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.