6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Colijnsplaat. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Colijnsplaat is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Colijnsplaat biedt plaats aan 1.600 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Colijnsplaat hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Noord-Beveland.
U kunt hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Colijnsplaat**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Colijnsplaat is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.