Waterhardheid Cuijk (Cuijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Cuijk minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Cuijk is 8,18 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Cuijk is een relatief kleine woonplaats met 17.625 inwoners. Cuijk maakt deel uit van de gemeente Cuijk. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Cuijk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Cuijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Cuijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Cuijk

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Cuijk?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Cuijk is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.